Enkele oud-bestuursleden en de voormalig directeur van het Puttense verzorgingshuis Elim hebben de kerkenraad van de hervormde gemeente in Putten gisteren opgeroepen het nieuwe euthanasiebeleid van Elim terug te draaien. De voormalige bestuursleden en directeur zijn ,,bezorgd'' en ,,diep teleurgesteld'' in de kerkenraad, die volgens hen de deur heeft opengezet voor euthanasie in het van oorsprong hervormde verzorgingstehuis. Zij schrijven dat in een open brief die gisteren werd gepubliceerd in het lokale weekblad De Puttenaer. De brief is ondertekend door twee oud-bestuursleden, oud-directeur Keus en een oud-moderamenlid van de hervormde kerkenraad.

'Elim' ontstond in 1957 vanuit de hervormde kerk, en fuseerde in januari vorig jaar met Zorggroep Noordwest-Veluwe, waar zeven tehuizen onder vallen. Enkele maanden na de fusie bleek de Zorggroep een nieuwe zorgvisie te hebben geformuleerd met ruimte voor euthanasie, zonder dat de identiteitsraad van Elim daarin was gekend. Om de onrust weg te nemen, voerde de Raad van Bestuur van de zorggroep overleg met de Stichting Hervormd Elim/Identiteitsraad, waarvan de leden benoemd worden door de algemene kerkenraad van de Hervormde Gemeente in Putten. De kwestie leidde tot vertraging van de geplande verbouw bij Elim, dat de directie wil ombouwen tot een verpleeghuis.

In juni leek de kou uit de lucht toen de partijen overeen kwamen dat door medewerkers van Elim niet wordt meegewerkt aan levensbeëindigend handelen of hulp bij zelfdoding. De kerkenraad heeft hier eind september mee ingestemd, staat in het kerkblad Rondom het Woord van vorige week.

Dit tot ontzetting van de open-briefschrijvers, die menen dat de kerkenraad met deze formulering toch ruimte geeft voor euthanasie. Personeel van Elim mag niet meewerken aan euthanasie, maar externe mensen wel, concluderen zij. ,,De formulering had daarom simpel kunnen (en inhoudelijk moeten) zijn: ‘Op de locatie ’Elim' wordt niet meegewerkt, ook niet indirect, aan levensbeëindigend handelen of hulp bij zelfdoding'.'', schrijven zij in de brief.

De oud-bestuursleden T. van den Brink en J. Stoffelsen, oud-directeur Joh. Keus en oud-moderamenlid J. van den Brink wijzen in de brief op het zesde gebod ('Gij zult niet doodslaan'), dat ,,voor iedereen en voor alle organen en instanties'' geldt. Zij zeggen nooit antwoord gehad te hebben op de vraag op welke Bijbelse gronden men mee zou kunnen gaan met de plannen. ,,Is men er werkelijk op uit euthanasie uit te sluiten, dan kan dat gewoon vastgelegd worden in de overeenkomst'', aldus de briefschrijvers. Zij roepen de algemene kerkenraad op terug te komen op zijn besluit. ,,Binnen de kerk is ruimte voor berouw, vergeving en herstel.''

Ds. H.J. van der Veen, voorzitter algemene kerkenraad, wilde gisteren niet reageren.

http://www.nd.nl/document.aspx?document=nd_artikel&vorigDocument=&id=79304

—————————————————————————–

Euthanasie is in NL een recht, maar bovenstaande maakt duidelijk dat dit nog niet volledig is doorgedrongen tot de gelovige meute.

Tegenstanders van euthanasie beroepen zich op het zesde gebod, gij zult niet doodslaan.

Wie gaat die hersenlozen vertellen dat euthanasie helemaal niets met het zesde gebod heeft uit te staan, maar een persoonlijke beslissing is waar zelfs god helemaal niets in te zeggen heeft?