Ongeloof bij ervaringsdeskundigen

  • Ongelovige

    Een op de zes predikanten weet niet of er een God of hogere macht bestaat of gelooft er zelfs helemaal niet in. Dat blijkt uit een vrijdag gepresenteerd onderzoek van godsdienstsocioloog Hijme Stoffels van de Vrije Universiteit.

    Het onderzoek is in opdracht van de IKON verricht onder de bij die omroep aangesloten kerken. Aanleiding is het 60-jarige bestaan van de IKON. Ruim achthonderd voorgangers werd gevraagd naar hun godsbeeld.

    De verschillen tussen de kerken zijn erg groot. Voorgangers van het Leger des Heils en de Gereformeerde Bond twijfelen helemaal niet aan het bestaan van God terwijl 42 procent van Remonstrantse Broederschap zegt te twijfelen.

    http://www.nu.nl/news/831711/10/%27Nederlandse_predikanten_twijfelen_aan_God%27.html

    ————————————————————

    Waar blijven we nou als zelfs de verspreiders van de religie zelf niet geloven in die religie?

    Dat is hetzelfde als je medicijnman je vertelt dat hij dat verdrijven van kwade geesten een leuke tijdvulling vindt, maar dat je beter naar de dokter kan gaan :D

  • Els

    Dat krijg je nu eenmaal als geloven niet meer móet. Dan verdwijnt het langzaam. Er is geen enkele reden meer voor.

  • Ongelovige

    Ik denk dat je gelijk hebt dat (bij)geloof langzaam weg kan evolueren.

    Ik ben alleen verbaasd dat geloof dan vervangen wordt door een soort kunstmatig geloof, gebracht door mensen die zelf eigenlijk beter weten, maar toch dat beroep kiezen.

    De uitvinder van de biodebiel, Bruno Santanera, is een oplichter.

    Maar deze mensen zijn op precies dezelfde manier een oplichter.

    Beiden maken gebruik van de goedgelovigheid van mensen voor geld.

  • Els

    Het is inderdaad een psychisch mechanimse dat veel mensen geneigd zijn zich te laten voorliegen en te accepteren wat de massa gelooft. Ook zijn ze in principe geneigd mensen te vertrouwen. Die principes maken dat je goedbedoelende mensen kan oplichten, en ook dat je bepaalde mensen kan laten geloven in dingen die niet kunnen. Er zijn ook bosjes mensen die geloven in homeopathie. Ze houden bij hoog en bij laag vol dat het werkt.

    Aangezien een factor om mensen te laten geloven in onzin is hoeveel mensen er om je heen geloven en hoeveel mensen het tegendeel beweren, is het denk ik moeilijker om los te komen uit de leugen van de godsdienst als iedereen wordt verplicht om erin te geloven, en als het tegenspreken van de godsdienst verboden is.

    Als je dan twijfelt, denk je dat je de enige bent, en dat er dus aan jou wel een steekje los zal zitten. Het gaat uiteindelijk wel om leugens waarmee je vanaf je jongste babytijd wordt geïndoctrineerd.

  • Boris

    Helemaal mee eens.