Een van de redenen waarom ik godsbeelden als afgedaan beschouw is omdat ook de hedendaagse religie zijn wortels heeft in stokoude rituelen uit de (steen-, ijzer-) tijd toen de mens nog zoekende was hoe de omgeving te beïnvloeden.
Reuze interessant uit archeologisch en antropologisch standpunt, maar niet echt een reden om je leven aan god te wijden.
Periodes van droogte, honger, ziekte, rampen en oorlog waren momenten om de god(en) ritueel af te smeken de gemeenschap te helpen.
Een schokkende ritueel van de primitieve mens om goden iets af te smeken, is door middel van het mensenoffer.
Alle primitieve volkeren dragen het mensenoffer mee in hun geschiedenis en in sommige streken van de wereld vinden ze nog steeds plaats.
De BBC besteedt hier aandacht aan:
http://www.bbc.co.uk/history/ancient/british_prehistory/human_sacrifice_01.shtml
(Helaas voor sommigen in het Engels)
Opvallend aan deze documentaire is dat het christendom, die de cultus rondom het mensenoffer heeft verheven tot wereldreligie, hier met name wordt genoemd.
Daar waar de hedendaagse religie buiten de conclusies van antropologen en archeologen wordt gehouden, heeft de BBC wel het lef het aanbidden van Jezus als mensenoffer te benoemen.
“If the idea seems unpalatable, we have to remember that one of the major world religions, Christianity, is constructed in the image of a sacrificed man-god who is said to have died to save humankind.”
(Vertaling: Als het idee onsmakelijk lijkt, moeten we in gedachten houden dat een van de grootste wereldreligies, het christendom, is gebouwd rondom het beeld van een geofferde mens-god waarvan gezegd wordt dat hij is gestorven om de mensheid te redden.)
Het aanbidden van een mensenoffer.
Een reden om een op het hoofd te krabben?