Muzikale paarlen voor de christelijke jongeren is de muziek van de band Green Day. Vooral het nummer Jesus of Suburbia moet het ontgelden. Niet omdat het pijn doet aan de oren van de SGP jonkies, want dan luister je toch niet. Neen, als je de christelijke jongeren beluistert, die dit jaar het HAVO muziek examen hebben afgelegd, dan speelt er meer. Althans zo bericht de SGPJ jongeren site, die bedolven is onder de medelevende reacties. SGPJ woordvoerder Jaques Rozendaal vraagt zich af:
“waarom kiezen ze nu juist voor dit nummer, terwijl het onnodig kwetsend is.”
Op die goede vraag eist de SPG Jongerenpartij dan ook opheldering van het College voor Examens. Desgevraagd laat een CvE woordvoerder weten:
“De eindexamenkandidaten zijn niet gevraagd naar een inhoudelijk oordeel over het geluidsfragment, maar naar technische begrippen.”
Okay. Als het bij dit voorval zou zijn gebleven dan zou dit stukje hier af geweest zijn. Nu blijkt echter dat het recentste slachtoffer van de thoughtpolice gaat onderzoeken of ze bij het maken van toetsen rekening kan houden met gevoeligheden in het reformatorisch primaire onderwijs. Waarover praten zij? Nou, over vloeken en grof taalgebruik in de Cito toetsen, die al sinds jaar en dag aan de Nederlandse basisscholen worden afgenomen. Om hun christelijke zin door te drammen is het laatste nieuws in dit soort ongein dat Cito overleg voert met de reformatorische scholen om hun toetsen van ‘ongewenst’ taalgebruik te kuisen. Aanleiding was radioman Giel Beelen die te horen was in het luistergedeelte van de entreetoets voor groep 7 van dit jaar. De eerste luistertaak van de entreetoets bevatte grof taalgebruik, vond Arie Geneuglijk, leraar aan de christelijke basisschool Eben-Haëzer te Lekkerkerk. Diskjockey Giel Beelen gebruikte de naam van god daarin naar Geneuglijk’s mening enkele malen op ongepaste wijze. De tweede taak bevatte een godslasterlijk fragment uit een boek van schrijver Roald Dahl. Na al dit ketterse gevloek en getier kwamen er enkele klachten binnen bij Cito. En werd de vraag gesteld waarom Cito grove taal tolereert in hun luistertoets. Blijkbaar heeft Geneuglijk onmiddelijk contact opgenomen met de Bond tegen het vloeken. Bondsdirecteur, Theo Bor, geeft aan dat er een brief is geschreven aan het Cito, want 70 procent van de Nederlanders stoort zich ‘immers’ aan grof taalgebruik.
" verwoorden we dat we het een droevige zaak vinden dat Cito geen rekening houdt met de gevoelens van christenen. Tenslotte heeft het onderwijs ook een voorbeeldfunctie, waarbij grof taalgebruik zeker niet past. We geven daarmee de leerkracht uit Lekkerkerk impliciet gelijk in zijn klacht."
Cito zou, na een oriënterend gesprek, toegezegd hebben na te gaan of bij het maken van de toetsen rekening kan worden gehouden met gevoeligheden op de refoscholen.
“Het gaat niet alleen om een vloek of grove taal, maar ook om bijvoorbeeld sporten op zondag of het circus”
aldus de cito-woordvoerdster. Cito betreurt de situatie, maar ziet geen aanleiding om de bestaande procedure te wijzigen:
"Cito zet in op een breed luisteraanbod met veel variatie, waarin zo veel mogelijk authentieke teksten ten gehore worden gebracht. Cito heeft nooit de intentie om grof taalgebruik in toetsen op te nemen. We houden zeker rekening met gevoeligheden op dit gebied. We overwegen zorgvuldig of een taak geschikt is of niet. De mogelijkheid om in teksten te schrappen bestaat, als het de vloeiende lijn niet uit de tekst haalt.
De toetsen worden samengesteld door een toetsdeskundige en in dit geval vier leerkrachten uit het (bijzonder) basisonderwijs. Er zijn vier screeningsrondes, waarin ook gelovige mensen de toetsen beoordelen. In dit specifieke geval hebben ook deze mensen daar op dat moment geen aanstoot aan genomen."
http://www.godvoordommen.nl/2010/07/12/weeral-dat-vermanende-vingertje/