Stephen Hawking, een van de beroemdste wetenschappers van de wereld heeft het nog maar eens gezegd: Er is geen leven na de dood. In een interview met de Britse krant The Guardian zegt de geleerde dat wij op Aarde het beste uit ons zelf moeten halen.
Hawking, werd op zijn 21ste gediagnosticeerd met ALS, een ongeneeslijke motorische zenuwaandoening. Destijds werd hem verteld dat hij nog maar enkele jaren te leven zou hebben. Maar Hawking is er nog en heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 69 bereikt.
Tegen The Guardian zegt Hawking: “Ik vrees niet voor het einde. Ik heb de afgelopen 49 jaar geleefd met het vooruitzicht op de dood en dat heeft ertoe geleid dat ik niet bang ben. Maar ik sta ook niet te springen om te gaan. Ik heb nog veel te doen hier.”
Hawking ziet het brein als een computer die stopt met werken als de onderdelen het begeven. “En er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers. Dat is een sprookje voor wie mensen die bang zijn voor het donker.”
Hiermee gaat Hawking nog verder dan hij in 2010 al deed in zijn boek The Grand Design. Daarin zegt de geleerde dat het helemaal niet nodig is om het bestaan van het universum te verklaren vanuit een grote schepper. Uiteraard kwam deze stelling hem op een hoop kritiek van religieuze leiders te staan. Maar de wetenschapper maakt een duidelijk onderscheid tussen god als metafoor en het geloof in een alwetende schepper wiens handen de werking van het heelal sturen.
Op de vraag “waarom zijn we hier dan?” antwoord Hawking dat we onze mogelijkheden op Aarde ten volle moeten benutten. Hawking spreekt maandag op de Google Zeitgeist-bijeenkomst in Londen. Daar zal hij verder ingaan op deze vraag. In zijn lezing zal hij een theorie over het universum uiteenzetten. “De wetenschap voorspelt dat verschillende soorten universum spontaan geschapen kunnen worden uit het niets. In welke wij zijn is een kwestie van toeval”, aldus Hawking.
Lees meer bij The Guardian: Stephen Hawking: ‘There is no heaven; it’s a fairy story'
http://www.joop.nl/leven/detail/artikel/hemel_is_sprookje_voor_mensen_die_bang_zijn_voor_het_donker/